Van der Mark schittert op Brno

23-07-2012

Ferruccio Lamborghini, vervanger van de geblesseerde Bastien Chesaux, eindigde negende in een spraakmakende race. Van der Mark startte erg goed vanaf de derde plaats en leidde na een paar bochten én na een intense en prachtige strijd met de Italiaan Riccardo Russo (Yamaha).

Halverwege de race wist Belg Gauthier Duwelz (Yamaha) Russo in te halen en probeerde dat ook bij Van der Mark voor elkaar te krijgen. Maar de EAB Ten Kate Junior Team-rijder bewaarde het beste voor de laatste bocht en won een zeer belangrijke wedstrijd in de strijd voor het kampioenschap want Russo eindigde als derde. Van der Mark is na de overwinning van vandaag in Brno de nieuwe leider in het Superstock 600 Europees Kampioenschap met twee punten voorsprong op zijn Italiaanse rivaal Russo.

Michael van der Mark (STK600 - 1e + 0,125 seconde): "Na de tweede kwalificatie wisten we dat we het tempo hadden om te vechten voor de overwinning. Maar het was nog steeds een zeer zware race omdat ik niet kon weglopen van de andere rijders. Ik ben echt blij na zo'n intense race en een aantal mooie gevechten met Gauthier Duwelz en Riccardo Russo. Vorig jaar was Brno mijn slechtste race van het seizoen. Om dan een jaar later te winnen maakt het nog specialer vandaag."

Ferruccio Lamborghini deed het fantastisch in de Superstock 600 Europees Kampioenschap-race want hij finishte als negende. In 2011 reed Lamborghini in de Superstock 1000 FIM Cup voor het EAB Ten Kate Junior Team. Ondanks een schouderblessure toonde de Italiaan zijn ware potentieel regelmatig. Lamborghini maakte eerder in zijn carrière indruk door in slechts drie races twee Superstock 600 Europees Kampioenschap-poles te pakken.

Dit jaar rijdt hij in de kleuren van het Quarantaquattro (vierenveertig in het Italiaans) Racing Team in het Italiaanse kampioenschap (CIV) in de Moto2-klasse. Lamborghini komt uit op de Ten Kate Racing Products Moto2-machine, dezelfde motor die Van der Mark als wildcard gebruikte tijdens de Dutch TT van 2011.

Zonder voorbereiding verving Lamborghini dit weekend de geblesseerde Bastien Chesaux, die nog steeds last heeft van zijn gebroken bot in zijn hand. Een vervelende erfenis van een crash tijdens de IDM Supersport-race enkele weken geleden. Tijdens de tweede kwalificatie vandaag liet Lamborghini nogmaals zien wat hij in huis heeft want hij werd in die sessie indrukwekkend derde. In de gecombineerde lijst met resultaten stond Lamborghini vijfde op de grid. Helaas verloor hij een aantal posities in de race en eindigde als negende. Maar de marge met de top-5 was minimaal en hij kwam slechts dertien seconden na Van der Mark over de finish.

Fabio Massei start morgen tijdens de Superstock 1000 FIM Cup-race vanaf de twaalfde plaats op de grid. De inwoner van Rome verbeterde vandaag zijn beste tijd van gisteren met bijna een seconde, maar miste de tweede rij met een paar tienden van seconden. Met een race van twaalf ronden op het programma is alles nog mogelijk voor de EAB Ten Kate Junior Team-rijder. Meer nieuws over Massei's en Lamborghini's race in het verslag van morgen.