Van der Mark tweede op Silverstone

06-08-2012

Teamgenoot Bastien Chesaux scoorde een welverdiende vijfde plaats, terwijl Fabio Massei als tiende eindigde in de droge Superstock 1000 FIM Cup-wedstrijd.

Tijdens de beslissende kwalificatie van gisteren reed Van der Mark een nieuw Superstock 600 Europees Kampioenschap-ronderecord met 2'12.426 en pakte daarmee zijn tweede Superstock-pole uit zijn carrière. Ook vorig jaar was Van der Mark de snelste op Silverstone maar toen viel hij in de race uit vanwege technische problemen. Gelukkig ging het vandaag veel beter want Van der Mark eindigde de race als tweede. De Nederlander nam geen risico's in het begin van de race. Anderen deden dat wel en crashte. Een van deze crashes betekende zelfs een rode vlag waarna de race werd ingekort naar slechts vijf ronden. Van der Mark gaf alles wat hij had in deze sprintwedstrijd maar Riccardo Russo (Yamaha) pakte de zege met een zeer kleine voorsprong op de EAB Ten Kate Junior Team-coureur.

Bastien Chesaux maakte dit weekend zijn comeback op Silverstone. Chesaux reed in Aragon, drie races geleden, met een gebroken bot (!) in zijn rechterhand. Om de breuk te stabiliseren plaatsten chirurgen een metalen plaat. Ondanks deze operatie had Chesaux veel pijn en besloot op advies van artsen niet te rijden tijdens de Tsjechische ronde van het Superstock 600 Europees Kampioenschap op Brno. Tijdens het raceweekend in Silverstone boekte Chesaux heel veel vooruitgang. Hij startte vanaf de achtste plaats na een goede training en lag vijfde bij de eerste doorkomst. Na een bewogen wedstrijd eindigde hij eveneens als vijfde, tien seconden achter winnaar Russo.

Fabio Massei had een moeilijk Superstock 1000 FIM Cup-weekend in Engeland maar slaagde er toch in om zes belangrijke punten te pakken. Vanaf de vijftiende plaats op de grid had Massei een goede start en was elfde na de eerste ronde. Onder zeer verraderlijke omstandigheden kwam Massei aan het einde van de wedstrijd knap de top-10 binnen. Hij eindigde uiteindelijk ook als tiende. Dankzij deze prestatie blijft de EAB Ten Kate Junior Team-rijder negende in de Superstock 1000 FIM Cup-tussenstand.

Michael van der Mark (STK600 race - 2e + 0,600 seconde): "Het was een zware race, vooral in het begin op een natte baan. Na de herstart pakte ik de leiding voor een korte periode, maar andere rijders haalden mij al snel weer in. In de laatste bocht kon ik de tweede plaats veilig stellen, dus ik moet tevreden zijn na de wedstrijd van vandaag. Ik kijk erg uit naar de Nürburgring over vijf weken want het is haast mijn tweede thuisrace van het jaar."

Bastien Chesaux (STK600 race - 5e + 10.527 seconden): "Het is een goed resultaat, maar ik ben niet tevreden omdat ik niet mijn normale, goede ritme in de regen kon vinden dit weekend. Het team heeft geweldig werk geleverd, gaf mij een perfecte motorfiets en hielp me de juiste richting te vinden. Hartelijk dank! Het is goed om terug te zijn en de sfeer in het team geeft mij echt veel vertrouwen voor de laatste drie races van dit jaar."

Fabio Massei (STK1000 race – 10e + 28.067 seconden): "Het was een zware race, maar ik wist vanaf de vijftiende plaats toch nog naar de tiende plek te rijden. Onder betere weersomstandigheden was een beter resultaat zeker mogelijk geweest maar het is niet anders. Ook dat is racen. We moeten positief blijven en onze volledige focus ligt al op de volgende race op de wereldberoemde Duitse Nürburgring."

Foto's: Pers Racing