Allard Kerkhoven laat zien te kunnen vechten met de top

22-08-2012

Druk weekend op Spa-Francorchamps. Trainigen op vrijdag en zaterdag, en dan zaterdagmiddag een 6 uurs race, voor er op zondag nog 2 Dutch Superbike races zijn. Jammer genoeg zorgden technisch problemen ervoor dat de winst in de 6 uurs race niet haalbaar was. In de Dutch Superbike races werd Allard 6e en 5e. Zeker in race 2 een kleine teleurstelling nadat hij de halve race op kop reed!

Nadat een jaar eerder het raceweekend op Spa volledig in de regen viel was het dit jaar tropisch warm. Samen met zijn Belgische teamgenoten Bastien Mackels en Oli van Mol kwalificeerde hij zich voor de poleposition. Vooral door het sterke optreden van Bastien. Maar ook voor de Dutch SBK race wist Allard zich zaterdag aan het begin van de middag als 6e te kwalificeren. Later op de dag ging de 6 uurs race van start met maar liefst 62 teams. Bastien, die het snelste was, nam de start op zich. Toen ik op de motor stapte hadden we al een voorsprong van meer dan 20 seconden. Ook ik kon onze voorsprong vergroten en we waren gewoon het snelste team op de baan. Ook toen de iets minder snelle Oli ging rijden bleven we op kop. Toen Oli aan zijn 2e sprint bezig was lag het team al ruim 1,5 minuut voor op de nummer 2. Totdat de motor van Oli het begaf en er 15 minuten verloren gingen om weer terug in de race te komen. Gezakt naar plaats 17 gingen Allard en Bastien constant sneller rond dan de rest, om nog terug te komen naar een 7e positie. Iedereen heeft het nu al over een revanche in 2013 om dan wel de overwinning te pakken!

Na deze extreem zware Endurance race op zaterdag was het niet gemakkelijk om zondag weer met tropische omstandigheden fit aan de start van de Dutch SBK races te staan. Allard zijn start tijdens race 1 was echt super en met uitkomen van de eerste bocht pakte hij zelfs de 1e positie! Jammer genoeg duurde dit maar een halve ronde en moest hij steeds iets terug prijsgeven en net 2 seconden achter de kopgroep, maar wel al 10 seconden voor zijn achtervolgers kwam hij als 6e over de finish.

Race 2

Een paar uur later stond Allard aan de start met zowel voor als achter een ander type Dunlop slick. En dit pakte goed uit. Hoewel zijn start niet zo super was als in race 1 kon hij toch weer met uitkomen van bocht 1 de eerste positie overnemen. Maar nu duurde het langer! Hoewel er de eerste 3 rondjes aanvallen van De Boer en Herfoss kwamen, wist Allard het grootste deel op kop te rijden. Even leek het er zelfs op dat Allard op kop een klein gaatje op zijn achtervolgers kon slaan. Maar de laatste paar ronden was het weer Herfoss die een aanval plaatste en de laatste paar rondjes zat Allard in zijn achterwiel. En zelfs in de laatste ronde wist Allard nog een aanval te plaatsen op de eerste positie, maar dit was misschien niet de slimste zet. Door het stoeien konden de achtervolgers weer dichterbij komen. Zo zag Van Ginhoven al even kans voorbij te komen, maar Allard kwam terug tot de laatste chicane, de beruchte Busstop, Allard hield het gat dicht, Van Ginhoven kwam voorbij, maar leek de bocht te gaan missen. Allard remde nog iets harder om hem binnendoor te kunnen pakken totdat daar ineens strak De Boer en Mackels voorbij kwamen. Zo ging hij van een 2e terug naar een 5e positie na de helft van de race op kop te hebben gereden. Zeker een tegenvallertje, maar hij zat erbij! Hij heeft laten zien op kop te kunnen rijden en op de laatste bocht na foutloos. Kan hij dit de volgende race op Assen ook laten zien?

Deze race zal verreden worden tijdens het Britse Superbike kampioenschap op Assen van 21-23 september. Dit belooft zeker ook een mooi weekend te worden.