Zilver tijdens Pinksterraces op Oss voor Allard Kerkhoven

12-06-2014

Het pinksterweekend stond weer in het teken van de wegraces op Oss. Dit jaar nam Allard hier voor het eerst deel aan een IRRC race. (International Road Race Championship) Dit mede als extra training voor de Dutch Superbike race. Voor het ONK kwalificeerde Allard zich als 2e en voor het IRRC als 3e. Allard wist de ingekorte IRRC race 1 als 2e te finishen. Later tijdens de Dutch SBK race verprutste Allard zijn start maar vanaf een 5e positie klom hij op naar een 2e plaats!

Alweer voor het 13e jaar op rij gaan we naar Oss tijdens het Pinksterweekend. Naast de race voor het ONK werd er dit jaar voor het eerst ook gestreden voor het IRRC, wat staat voor het International Road Race Championship. Een kampioenschap dat verreden wordt op 6 stratencircuits. Op Hengelo was Allard de enige rijder binnen de top 10 van de ONK race die hier niet aan deelnam, dus dat lieten we niet nog een keer gebeuren.

Op zondag stonden tussen 9:30 uur en 14:00 uur 2 kwalificaties voor zowel de Dutch SBK als het IRRC gepland. Een drukke dag dus! Gelukkig kenden de motor en rijder weinig problemen en werd er steeds sneller gereden. Allard kwalificeerde zich als 3e voor het IRRC en als 2e voor het Dutch SBK.

Tijdens de nacht van zondag op maandag was het nog erg spannend op het paddock. Een zware storm met veel regen, wind en hagel zorgde voor de nodige opschudding en schade. Gelukkig bleef het bij ons alleen bij een afgebroken beachflag. Maar menig ander team had meer schade.

Hoewel de volgende morgen het paddock nog blank stond was de baan erg goed opgedroogd en in de warm-up training reed Allard dezelfde tijden als in de kwalificaties. Klaar voor de race!

Eerst stond race 1 van het IRRC op het programma. Er was regen op komst, maar de race ging op een zonnig en warm circuit van start. Vanaf de start zat Allard op een 2e positie. Het werd na een aantal ronden erg donker en net voordat het echt begon te stormen werd de race gestaakt en ging iedereen terug naar zijn tent. De race zou niet meer herstart worden. De eerste beker was binnen.

Snel alles weer klaarmaken voor de Dutch Superbike race. Het was inmiddels weer erg zonnig en bijzonder heet geworden. Wachtende in een leren pak was dan ook niet optimaal voor de coureurs.

En voor Allard was het misschien net te, want hij kwam erg slecht weg met de start en dook pas als 5e de eerste bocht in. Dat is niet de makkelijkste manier om op het podium te komen. Een halve ronde later ging er een rijder voor hem onderuit, maar hij verloor hiermee tijd en opnieuw kwam er een concurrent voorbij. De eerste ronde kwam hij dan ook als 5e langs. Gelukkig was hij een ronde later al opgekomen naar de 3e positie. En na 2 ronden stoeien met Walraven kon hij hem ook achter hem laten. Hoewel Walraven en ook Bos in eerste instantie konden volgen, sloeg Allard een aantal ronden later een gat op zijn achtervolgers. Koploper Vos had natuurlijk niet gewacht en het gat was te groot geworden, hoewel hij niet echt meer wegliep. De rondetijden van Allard waren een volle seconde sneller dan tijdens de kwalificaties. Na 12 zware en vermoeiende rondes werd Allard op 6,4 seconden achter Vos afgevlagd, maar de als 3e gefinishte Bos zat ruim 19 seconden achter Allard.

Jammer genoeg zorgde een klein technisch mankement ervoor dat Allard niet nog een beker kon scoren tijdens de 2e IRRC race. Met een goed gevoel ging iedereen na de races huiswaarts. Op naar de volgende!