Max Engelen tweede in BK in Kester

01-07-2014

Max Engelen en Freek van der Vlist van het HSF Logistics Motorsport Team hebben het hoofd boven water weten te houden in de zware derde ronde om het Belgisch Kampioenschap in Kester. Max werd tweede bij de 125cc nationalen en Freek wist een manche in de top vijftien te eindigen in de sterk bezette open klasse.

Max ging in Kester van start in de nationale 125cc klasse. Deze klasse reed samen met de MX2 Nationalen en Inters. In de training zat Max gelijk lekker in zijn ritme en ook zijn snelheid was goed op het gripvolle circuit van Kester. Hij kwam na verschillende snelle ronden uit op een tiende tijd en was hiermee de snelste 125cc rijder.

In de eerste manche waren de omstandigheden vanwege de regenval helemaal anders en was het circuit veranderd in een modderige en gladde baan. In de eerste manche reed Max een dijk van een wedstrijd want vanaf een tiende plaats kwam hij teruggereden naar een vijfde plaats. Helaas ging hij toen met nog een aantal ronden te gaan in de fout en viel helemaal terug naar een dertiende plaats. Max wist in de slotfase nog wel twee plaatsen winst te boeken en werd op een elfde plaats afgevlagd waarvan hij de tweede 125cc rijder was.

In de tweede manche kwam Max in de beginfase in de problemen en kwam hierdoor pas op een tweeëntwintigste plaats uit de eerste ronde. Hij begon aan een inhaalrace en wist in de loodzware omstandigheden terug te komen naar een twaalfde plaats. Deze positie was goed voor een vierde plaats in de 125cc klasse en hiermee eindigde hij in het dagklassement op een tweede plaats.

Freek van der Vlist ging op zijn KTM 250F van start in de sterk bezette open klasse. Verschillende wereldtoppers kwamen hier aan de start en het beloofde dan ook een zware dag te gaan worden. Ondanks dit deed de rijder uit Apeldoorn het netjes. Hij begon aan de dag met een twintigste tijd in de tijdtraining maar wist zich later in de ochtend op een zestiende plaats te kwalificeren in de kwalificatieheat. De eerste manche begon met een tegenslag voor Freek want in de modderige omstandigheden kwam hij in de problemen en kwam hierdoor pas op een zesentwintigste plaats uit de eerste ronde. Netjes rijdend begon hij aan een inhaalrace en gedurende de wedstrijd kwam hij steeds verder terug naar voren en wist toch nog op een negentiende plaats over de finish te komen.

De tweede manche was een ware slijtageslag voor mens en machine. Ondanks dit was Freek vastbesloten om er het beste van te maken en kwam ditmaal een stuk beter uit de eerste ronde als in de eerste manche het geval was. Op een achttiende plaats begon hij aan de tweede ronde en had al snel een goed ritme in handen. Na een aantal ronden had hij zich op weten te werken naar een zestiende plaats en wist deze positie een aantal ronden in handen te houden. In de slotfase wisselde hij nog verschillende keren van positie en kwam na een sterk eindschot op een vijftiende plaats over de finish. Met deze resultaten eindigde hij op een achttiende plaats in het dagklassement.

Aankomend weekend zal het HSF Logistics Motorsport Team van start gaan in de vijfde wedstrijd om het Europees Kampioenschap MX2 in het Zweedse Uddevalla.